De basis is de risicoanalyse, waarbij in kaart wordt gebracht waar de risico’s tot alcoholverstrekking aan 18-minners zich bevinden. Om een goede analyse te kunnen maken, is het belangrijk dat de gemeente alle verstrekkingspunten van alcoholhoudende drank in de gemeente in kaart heeft. Een risicoanalyse stelt bestuurders in staat tot afgewogen keuzes met betrekking tot het toezicht te komen, geeft managers input voor het opstellen van planningen en geeft toezichthouders zicht op waar ze het toezicht op moeten richten.
Hieronder staat een overzicht van de partijen en typen informatie die de gemeente kan gebruiken in de uitvoering van de risicoanalyse. In potentie is er een overvloed aan aanverwante informatie beschikbaar, maar door te veel informatie te verzamelen schiet men het doel van effectieve capaciteitsinzet voorbij. Dit overzicht is daarom niet allesomvattend, maar beoogt wel de meest relevante bronnen op een rij te zetten.
Deze lijst is samengesteld met gerichte input van de voor deze handreiking ingestelde begeleidingsgroep.
Nalevingscijfers uit nalevingsonderzoek
Nalevingscijfers uit Alcoholwet controles
Actueel vergunningenbestand
Aanvullende kennis en ervaringen van toezichthouder(s)
Horeca-gerelateerde meldingen
Hotspots: welke locaties zijn populair onder de doelgroep
Hotspots: welke locaties zijn populair onder de doelgroep
Type bedrijf(s)activiteiten)
Eventuele toegangsleeftijd
Eventuele aanwezigheid portier
Gemeente Utrecht
Om te bepalen welke horecabedrijven extra gecontroleerd moeten worden, wordt gebruik gemaakt van risicogestuurd toezicht. Het toezicht wordt bepaald door verschillende datasets waaruit een risicoscore per bedrijf komt. Deze score is gebaseerd op het type horecabedrijf, risico’s voor de omgeving, meldingen, naleving en gedrag. Bedrijven die het goed doen, worden minder gecontroleerd. Bedrijven met een hoge risicoscore, daar wordt vaker gecontroleerd. Omdat de beoordeling wordt gemaakt op basis van actuele data, wordt snel zichtbaar welke bedrijven zich verbeteren en welke niet. Hierdoor worden altijd de juiste bedrijven gecontroleerd en zijn wij op de plekken waar we het hardst nodig zijn. Concentratiegebieden met veel horecabedrijven met een hoge score worden aangemerkt als aandachtsgebieden.
Anouk Adan - a.adan@utrecht.nl