In het Nationaal Preventieakkoord lezen we dat voor de verantwoorde verstrekking van alcohol de verstrekkers en de VNG gezamenlijk vaststellen dat er meer aandacht moet komen voor het tegengaan van dronkenschap bij de verstrekking van alcohol ter plaatse. De nadruk ligt nu vaak enkel op de naleving van de leeftijdsgrens, terwijl de verstrekkers van alcohol ook geen toegang mogen verlenen aan personen in kennelijke staat (artikel 20 lid 4 Alcoholwet) en geen alcohol mogen verstrekken aan iemand die in staat van dronkenschap verkeert (artikel 252 WvSr).
Naast het handhaven op dronkenschap en doorschenken, is het ook belangrijk om aandacht te hebben voor de preventieve kant en het draagvlak rondom het thema te vergroten. Het is raadzaam om samen met verschillende stakeholders de prevalentie van dronkenschap en doorschenken in het uitgaansleven terug te brengen. Hiervoor is de 'Aanpak Dronkenschap en Doorschenken' ontwikkeld.
In deze aanpak wordt beschreven hoe men het probleem rondom dronkenschap in de eigen gemeente in kaart kan brengen, hoe men intern en extern draagvlak creëert en hoe men samen met stakeholders een norm rondom dronkenschap kan opstellen.
Gemeente Rotterdam heeft veel ervaringen opgedaan door met bovenstaande aanpak te werken. U kunt contact opnemen met Julien Geschiere via j.geschiere@rotterdam.nl wanneer u hier vragen over heeft.
In het vervolg wordt ingegaan op de mogelijkheden met betrekking tot de handhaving van dronkenschap.